ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΟΝΟΣ  ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑ
Αρχή Σελίδας

Εισαγωγικά


Η Ιωάννης Μόνος Ωρολογοποιία παρέχει πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες συντήρησης-αποκατάστασης μηχανικών έργων τέχνης και ιστορικών μηχανισμών, όπως ωρολογίων αντίκες, μουσικών κουτιών, αυτομάτων, επιστημονικών και ναυτιλιακών οργάνων εποχής, κλπ.

Παράλληλα, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε μοναδικά χειροποίητα καλλιτεχνικά ρολόγια, ή ειδικά ωρολογιακά εργαλεία εποχής κατά παραγγελία.

Διαθέτουμε πλήρη βιβλιοθήκη ωρολογοποιίας και ειδικό εξοπλισμό εποχής, που μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε οποιοδήποτε χαμένο ή κατεστραμμένο τμήμα των μηχανισμών που αναλαμβάνουμε, με αρτιότητα τόσο λειτουργική όσο και αισθητική.

Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε στη ζωή μηχανικά αντικείμενα του παρελθόντος που έχουν ιστορική ή συναισθηματική αξία, ανεξάρτητα από τη φθορά και τις βλάβες, που έχουν υποστεί.




Σύντομες Πληροφορίες


Ο Ιωάννης Μόνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Α' μηχανικός Ε.Ν, του δίνει τις πρώτες γνώσεις. Έχει σπουδές στην Ηλεκτρολογία - Μηχανολογία (ΤΕΙ) και τη Μουσική, επίσης έχει ασχοληθεί με τον μοντελισμό και τις ιστορικές μοτοσυκλέτες.

Από πολύ νωρίς συναρπάζεται από την ωρολογοποιία της προβιομηχανικής εποχής και για περισσότερα από δέκα χρόνια μελετά, ασκείται και εμβαθύνει στις τεχνικές, αλλά και την ιστορία της παραδοσιακής ωρολογοποιίας.

Το 2001 παρακολουθεί τη φημισμένη Σχολή Ωρολογοποιίας WOSTEP στην Neuchâtel της Ελβετίας, ακολουθώντας την προτροπή του Hans Videberg, τότε κορυφαίου καθηγητή στη Σχολή.

Το 2002 εμπνευσμένος από τους εξαίρετους masters Philippe Dufour και George Daniels, επικεντρώνεται με έδρα την Αθήνα στην συντήρηση, αποκατάσταση ιστορικών ωρολογίων και άλλων μηχανικών έργων τέχνης, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές και τα εργαλεία της παραδοσιακής ωρολογοποιίας.

Το 2005 συμμετέχει ως σύμβουλος επιστημονικού υλικού στην έκθεση "Η Αξία του Χρόνου", που για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσίασε μια συλλογή ρολογιών τσέπης, που ανήκαν σε σημαντικές ελληνικές ιστορικές προσωπικότητες. Η έκθεση διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Μουσείο Κοσμημάτων Ηλίας Λαλαούνης σε συνεργασία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Μουσείου Μπενάκη.

Το 2022 συμμετέχει ως συνεργάτης - επιστημονικός σύμβουλος του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη στην περιοδική έκθεση "Μορφή και λειτουργία: Η ακολουθία του σχεδιασμού 200+200 Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621 – 2021", στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ειδικότερα, επιμελείται την ιστορική και τεχνική ερμηνεία των Ωρολογιακών εκθεμάτων, την ειδική ορολογία-γλωσσάρι της εκθέσεως και συμβάλλει στην συγγραφή των σχετικών κειμένων της εκδόσεως.
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο αυτής της περιοδικής έκθεσης ο Ιωάννης Μόνος παρουσιάζει στο κοινό τα φιλελληνικά Επιτραπέζια Εκκρεμή, τα Ρολόγια Τσέπης και τα Ναυτικά Χρονόμετρα, τα οποία φιλοξενούνται στην έκθεση.
Η έκθεση διαρκεί από 15 Μαΐου 2022 ως και 15 Δεκεμβρίου 2022 και τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Ιωάννης Μόνος έχει συντηρήσει και αποκαταστήσει μεγάλο αριθμό μηχανικών έργων τέχνης, ιδιωτικών κυρίως συλλογών, και επίσης έναν μεγάλο αριθμό παλαιών εργαλείων και μηχανημάτων ωρολογοποιίας. Επιπλέον, έχει κατασκευάσει για τις ανάγκες συγκεκριμένων έργων συντήρησης – αποκατάστασης άλλα εργαλεία, αντίγραφα παλαιών, που είναι αδύνατο να βρεθούν στην αγορά.

Έχει εξειδικευτεί στις παραδοσιακές βικτωριανές τεχνικές κατασκευής θηκών ωρολογίων (case making) με καθοδήγηση από τον φημισμένο master casemaker Martin Matthews.

Έργα του Ιωάννη Μόνου έχουν δημοσιευθεί στην Ελβετία από το έγκριτο περιοδικό ωρολογοποιίας Chronometrophilia:

- Τεύχος αριθ. 65, 2009 "Περί αντιγράφων παλαιών εργαλείων ωρολογοποιίας κατασκευασμένων στην Ελλάδα"

- Τεύχος αριθ. 77, 2015 "Αποκατάσταση ενός ρολογιού τσέπης του οίκου Dubois & Fils"

- Τεύχος αριθ. 86, 2020 "Η ιστορία ενός τόρνου διακόσμησης -machine à guillocher- που ανακαλύφθηκε στον Ελβετικό Ιούρα και αποκαταστάθηκε στην ... Αθήνα - μέρος 1ο"

- Τεύχος αριθ. 87, 2021 "Η ιστορία ενός τόρνου διακόσμησης -machine à guillocher- που ανακαλύφθηκε στον Ελβετικό Ιούρα και αποκαταστάθηκε στην ... Αθήνα - μέρος 2ο" και

- Τεύχος αριθ. 89, 2022 "Κατασκευή του τροχού διαφυγής ενός αγγλικού ρολογιού τσέπης - συστήματος duplex - του 19αι. με τη χρήση ενός αποκαταστημένου ελβετικού διαιρέτη της εποχής".









SITEMAP (Χάρτης Ιστοτόπου)
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Ακολουθήστε μας στο Instagram

Μοιραστείτε τη σελίδα με: